WARSZAWA, APARTAMENT NA WOLI

Mieszkanie klienta było nieduże – metraż wynosił nieco ponad 50m2, a plan mieszkania okazał się nietypowy i przy oczekiwaniach inwestora zupełnie nieustawny. Pierwszym krokiem było więc wyburzenie większości ścian działowych i rozplanowanie nowych. Ponadto, główne wymagania klientów wiązały się z wykorzystaniem starej cegły, bardzo nowoczesnym designem pasującym do zewnętrznej części budynku, nawiązaniem do stylu balijskiego w sypialni i złotymi elementami w łazience mieszczącej dużą, wygodną wannę. Tak precyzyjne wymagania trzeba było połączyć w spójny projekt wnętrza.

W pierwszym etapie prac, po wyburzeniu ścian, wydzielona została część garderobiana z wysokimi drzwiami z satynowego szkła. Wyodrębnienie strefy na składowanie jest niezwykle istotne, jeśli chce się zachować w reszcie mieszkania minimalistyczny wystrój.

Ściana garderoby wydzieliła aneks kuchenny z wyspą, która może doskonale służyć za barek dla młodych, energicznych inwestorów. Między kuchnią a salonem powstała ceglana ściana, która spełnia funkcje mebla. Od strony salonu zastępuje szafkę TV, od boków – biblioteczkę, a od kuchni – szafkę na ekspozycję szkła. Dla równowagi, przeciwległa ściana salonu została obłożona cegłą do pewnej wysokości, nad którą znalazły się półki i szafki robione na zamówienie.

Przestrzeń zagospodarowana w ten sposób wymagała dodania skosów w sztucznych podziałach wyznaczanych przez posadzki i sufity podwieszane. Autorki projektu zdecydowały się powtórzyć skosy także w bardzo minimalistycznych meblach. Kolor cegły został wzbogacony kolorem drewnianej podłogi SealedTemperedFracké, w ciemnym brązowozielonkawym odcieniu, natomiast reszta przestrzeni utrzymana jest w kolorach bieli i czerni z elementami szarości.

Według projektu deweloperskiego wielkość planowanej łazienki była bardzo mała, prawdopodobnie ze względu na przejście do salonu. Kwestią wymagającą rozwiązania było więc umiejscowienie drzwi do sypialni. Ściana między salonem a sypialnią jest ścianą nośną, ale udało się znaleźć w pobliżu okien fragment, który nie miał istotnego znaczenia w konstrukcji budynku. W obrębie tego fragmentu udało się wybić drzwi, a łazienkę powiększyć o prawie 2m2. Wejście do łazienki znalazło się na nowo wybudowanej ścianie. Aby jednak ułatwić użytkownikom sypialni dostęp do łazienki, drzwi, które pierwotnie prowadziły z korytarza do sypialni, teraz są przejściem z sypialni do łazienki. Wszystkie drzwi w mieszkaniu wykonano z satynowego szkła, które przepuszcza światło, a jednocześnie zapewnia intymną atmosferę ze względu na niską przejrzystość.

Dostęp światła dziennego do łazienki zachęcił do użycia dużej ilości czerni, przełamanej barwą starego złota i bielą ceramiki. Taka kolorystyka mogłaby wydawać się przytłaczająca, ale użyte strefowe światło, podświetlany panel z tworzywa i refleksy świetlne na szybach w drzwiach tworzą nastrojowy klimat wnętrza. Całość utrzymana zastała w nowoczesnej konwencji, aby złoto nie nadało pałacowego charakteru.

Poza zamontowaniem dodatkowych drzwi, sypialnia została – jak w pierwotnym projekcie – ograniczona ścianą konstrukcyjną. Z tego powodu komunikacja w sypialni spełnia minimalne wymagania ergonomiczne. Klientka, zafascynowana stylem balijskim, zażyczyła sobie łóżko z baldachimem. Aby troszkę zsyntetyzować taką potrzebę, projektantki obniżyły sufit z wyjątkiem części nad łóżkiem. Powstałą w ten sposób wnękę pomalowano na głęboki morski kolor i zainstalowano drążki, przez które swobodnie przewiesza się materiał. Aby wnęka miała swą ciągłość, na ścianie za łóżkiem zostały przymocowane po obu stronach łóżka płyty k-g. W płytach tych zostały wycięte otwory prostokątne, z jednej strony na lustro nad toaletką, z drugiej na zdjęcie z widokiem z Bali. Meble zaprojektowane i zamówione u stolarza zostały wykonane z drewna egzotycznego, malowanego na bardzo ciemny brązowy kolor.

W całym mieszkaniu projektantki zdecydowały się zastosować głównie światło halogenowe, o różnym kącie padania. Dzięki takiemu rozwiązaniu otrzymano klimatyczne strefowe oświetlenie, podkreślające nowoczesny charakter wnętrza.